Spanien

Stort udvalg af kvalitetsvine fra hele Spanien !

Filter

Populære spanske druer

Dykker man ned i optegnelserne over de mange forskellige druer, der danner grundlag for spansk vin, kan man hurtigt føle sig fortabt. Der er nemlig over 600 forskellige varianter plantet i Spanien. Dette kan heldigvis koges ned til omkring blot 20 forskellige druer, der står for 80 % af den samlede produktion af al spansk vin. Især hvidvinsdruen Airén plantes i stort omfang og bidrager ofte med en høj alkoholprocent og en relativt let smag af citrus og grønne æbler. Inden for spansk rødvin er det derimod druen Temperanillo, der dominerer vinproduktionen. Denne drue er Spaniens næstmest dyrkede og giver gerne fyldige vine med noter af eksempelvis bær, tobak og vanilje.

 

Spansk vintradition er en blandet affære

Den spanske tradition for vindyrkning beror på en filosofi om, at vinbonden fungerer som en plejer af druerne snarere end en producent. Til trods for denne ”bløde” filosofi stod spansk vin ikke i høj kurs hos 1800-tallets vinskribenter, der kritiserede spaniernes traditionelle vintraditioner for at være grove og uvidenskabelige. En tradition, der dog stadig spiller en vigtig rolle for spansk vin, er lagringen på egetræstønder af både rødvine og sågar visse hvidvine. Her har der traditionelt været tale om fransk eg, hvilket med tiden blev erstattet med den billigere og kraftigere amerikanske eg.

 

Et hårdt og varieret klima

Et af kendetegnene ved dyrkning af spansk vin er den relativt store afstand mellem vinstokkene. Det skyldes ganske enkelt truslen om tørke og ufrugtbart land, der er et udtryk for de spanske vinregioners meget omskiftelige klima. Når vinstokkene plantes med større mellemrum, giver det den enkelte plante bedre mulighed for at udvikle sig, da konkurrencen om jordens ressourcer mindskes. På grund af landets ofte meget tørre klima er mange vinavlere begyndt at gøre brug af diverse vandingsmetoder, hvilket ligeledes giver mulighed for en tættere vinbeplantning. I sidste ende kommer den udvikling os til gode, da det samtidig giver større høst og derfor mere spansk vin.

 

Spansk vin – fra romere til Columbus

Arkæologer mener, at vi skal helt tilbage til et sted mellem 4.000 og 3.000 år før Kristus for at fastslå, hvornår de første druer blev dyrket i Spanien. Da landet senere hen blev en del af Romerriget, var vin allerede en udbredt vare og blev nu handlet og eksporteret i stor stil til resten af Romerriget. Følger vi historien længere frem, var Columbus’ ekspeditioner til ”Den Nye Verden” med til at åbne markedet for spansk vin yderligere. Siden da har landets vinavl oplevet store svingninger og er først for alvor siden 1950’erne – som følge af landets interne stabilitet – på fremmarch, med eksempelvis stor efterspørgsel på Rioja-rødvin.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere