Rosévin

Vælg mellem lækre frugtige eller tørre og elegante rosevine !

Filter

Prøv rosé-champagne eller rosé-portvin

Nogle af de mest udbredte druer, som bruges til rosévin, er bl.a. Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Pinot Noir og Carignan. Ud over disse druer bliver der også fremstillet rosévin på andre blå rødvinsdruer. Foruden rosévin kan du også få rosé-champagne. Det bliver traditionelt fremstillet af almindelig rosévin, hvor man forlænger druemostens kontakt med skallerne fra druerne, så vinen tager farve. Dog laves de mere moderne rosé-champagner på en anden måde. Her blander man en smule rødvin fra Pinot Noir-druen sammen med en almindelig champagne. På den måde dannes rosé-champagne, som udgør mellem 3 % og 5 % af den årlige produktion i Champagne-regionen i Frankrig. Der er kun champagne i Frankrig, der har tilladelse til, at producere Rose, ved at blande rød og hvid vin. Det er også muligt at få rosé-portvin, som er en nyere type.

 

Vinen fremstilles gennem processen ”maceration”

Nogle tror, at en rosévin er en blanding af rødvin og hvidvin eller af rød- og hvidvinsdruer, men det er ikke korrekt. Man tilsætter heller ingen farvestoffer. Den lyserøde farve kommer faktisk fra skallen på vindruen. Når man producere rødvin, maser man druerne og lader skallerne ligge sammen med den gennemsigtige most, for at trække farve ud. Denne proces , kan vare fra 12-45 dage. Men når man laver Rose vin, laver man det på samme måde, dog ved og korte precessen ned, til et sted mellem 12 og 36 timer. Farven på den blå drue trækkes altså ud – en proces, der kaldes ”maceration”. Jo mere tid den trækker, jo mørkere en farve får man. Dermed har enhver rødvin faktisk været en flot, pink rosévin på et tidligere stadie.

 

Forbedring af teknikken i vinproduktionen

I gamle dage var denne lyserøde drik stort set den eneste vin, man drak. Det er først de seneste år, den er blevet mere populær herhjemme. Dengang var den lyserøde farve blot farven på en rødvin. Grunden til dette var, at teknikken i vinproduktionen var ringe før det 17. århundrede. Druerne skulle plukkes, presses, udblødes og gæres hurtigt, for så risikerede man ikke, at vinen fik nogle sygdomme undervejs. Dermed fik man en lyserød ”rødvin”, fordi der var en utrolig kort maceration. Efterhånden blev teknikken forbedret, så den mørke farve blev kendemærket for rødvine, som vi kender dem i dag.

 

Fire lande ligger i top på verdensmarkedet

Som noget helt specielt er 1 ud af 4 rosévine fra Frankrig. De står nemlig for ikke mindre end 28 % på markedet. Herefter kommer Italien, som står for ca. 20 %, og så har vi USA, som producerer ca. 15 % af al rosévin i verden. På fjerdepladsen ligger Spanien, som står for ca. 10 % af markedet. Der er også mange andre lande, som producerer rosévin, men det er i mindre omfang end de fire førnævnte. Ligeledes bliver rosévin kaldt noget forskelligt i de førnævnte lande. Blandt andet kaldes rosévin for ”rosado” i Spanien, hvorimod de i Italien kalder det ”rosato”. I Danmark har vi derimod valgt at læne os op ad Frankrigs betegnelse, nemlig rosé.

 

Køb rosévin online hos Vinmatch

Rosévin er uden tvivl en stærk trend, for den byder på smukke, friske og frugtige vine, der typisk passer til mange forskellige retter. Det gælder både buffeter, grillretter, alverdens salater, paella og mange flere. Dermed er rosévin lig med sommer. Den går perfekt til førnævnte måltider, og så er det en dejlig æstetisk oplevelse på grund af den flotte farve. Rosévinen kan både slukke tørsten let og være kraftfuld og samtidig syrefast med en stor frugtagtig friskhed. Hos Vinmatch kan du bruge vores online vin- og madguide og se, om rosé er et godt supplement til den ret, du vil servere.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere