Portvin

Vælg mellem Tawny, Colheita, Vintage Port og Ruby Port !

Filter

Mere end 100 forskellige druesorter – kun fem i dag

Historisk har man brugt mere end 100 forskellige druesorter til at producere portvin. Der er dog nogle klassiske, som udmærker sig i særlig høj grad, nemlig de fem druer, som er hoveddruerne, og som giver portvinen rygrad. De fem vigtigste druer er Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Roriz(der er den samme drue, man kalder for Tempranillo i Spanien) og Tinta Barroca. Touriga Nacional er den største af de fem druesorter og dermed også den vigtigste. Touriga Franca er den mest dyrkede og giver et godt udbytte. Tinto Cão er den drue, der modner sidst, og det er en fordel for vinbønderne at vide, når de skal planlægge høsten. Tinta Roriz er oprindeligt fra Spanien og vokser på høje planter. Tinta Barroca er den drue, der høstes først, og som ikke har kraftige tanniner og farve.

 

Fra basal rødvinsproces til kategorisering i tre grupper

Når man fremstiller portvin, starter man som ved rødvin: Vindruerne skal gære sammen med druemosten. Derefter kværnes druerne, pumpes op i en stor tank, hvorefter mosten presses op, når gæringen starter. Her løber mosten op til overfladen – en proces, der kan sammenlignes med en mellemting mellem et springvand og en kaffemaskine. I mosten er der konstant rotation gennem et specielt hydraulisk system, så den gærende most konstant tvinges til at være i kontakt med vindruernes skin, hvor selve farven sidder. Efter 24-36 timer tappes mosten over i træfade, og derefter blandes der 100 liter 77 % brandy i for hver 500 liter most. Dermed stopper gæringen, sukkeret bevares i mosten, og den kan nu betegnes som en ung hedvin. Derefter hviler vinen et par måneder, inden den bliver skiftet til nye fade og bliver tilsat yderligere brandy. Når portvinen hældes på containere eller aflange fade, inddeler portvinsinstituttet dem i tre grupper: kvalitetsvine uden fremstillingsfejl, vine med forskellige fejl, der kan behandles eller korrigeres, og vine, som frasorteres på grund af store fejl. Deres vurdering er dermed afgørende for selve portvinstypen.

 

3 mio. gallons blev afskibet til England i 1900-tallet

Portvinen blev skabt i en handelskrig mellem England og Frankrig i 1678, hvor briterne udviklede den portugisiske vin til portvin. I 1730’erne oplevede portvinsindustrien en skandale, da udsigten til at tjene penge på en nem måde gjorde, at nogle vinmagere valgte at tilsætte hyldebær og sukker. Det betød, at de spinkle vine fik mere sødme og farve. Dermed var der et stort fald i prisen på portvin, fordi dens kvalitet blev ringere, og fordi den blev overproduceret. I resten af det 18. århundrede forsøgte portvinsindustrien at genopbygge handelen med England, og i midten af 1900-tallet blev omkring 3 mio. gallons portvin afskibet til England. Navnet ”port” blev i 1914 beskyttet, så det kun var portugisisk portvin, som måtte kaldes for ”port” i England.

 

Ikke mange krav til druetyper

Portvin bliver produceret i Douro-dalen, som starter i Italien og går på tværs af det nordlige Portugal. Der har ikke været mange krav til, hvilke druetyper der blev dyrket, eller hvor de skulle stå. Det er derimod kommet under kontrol i løbet af de sidste 40 år. EU’s støtteordninger har gjort, at der kun støttes fem druesorter. Det betyder, at kun disse fem er blevet plantet de seneste 25 år. Desuden skal druerne plantes, så der på de enkelte marker kun plantes én sort.

 

Køb portvin online hos Vinmatch

Når man byder på portvin, bør man ikke tage selve serveringen for givet. Den er nemlig med til at gøre den helt unik. En vigtig huskeregel er, at den ikke skal serveres i fingerbølglas, men i hvidvinsglas. Det er nemlig med til, at man kan nyde de mange lag af dufte, som en portvin byder på. Den skal helst serveres let afkølet og ikke direkte fra køleskabet. Dermed undgår man de mindre ønskede dufte af alkohol i næsen. Når portvinen er åbnet, kan den gemmes i nogle uger på køl. Ifølge en gammel tradition skal man give flasken videre til personen, som sidder til venstre for en selv, også kaldet ”hjertesiden”. Sidst men ikke mindst er portvin fantastisk til desserter, såsom chokoladedesserter, nøddetærter, risalamande, kransekager og andet godt.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere