Amarone

Se alle vores kvalitetsvine fra Amarone !

Filter

Tørrede druer danner basen for den populære Amarone della Valpolicella

Amarone-rødvin er fremstillet på tørrede druer, hvorfor vinen også kaldes en passito-vin. Udtrykket henviser til netop denne måde at fremstille vin på. Recioto della Valpolicella er den søde udgave af disse passito-vine. Navnet Amarone stammer fra ordet Amaro, der betyder bitter, hvilket ligeledes refererer til vinens smag, der er bitter og tør. Fremgangsmåden for produktionen af en Amarone er, at man tager de allerbedste druer og tørrer dem i kasser eller på måtter, hvor de ligger indtil næste år.

 

Der stilles specifikke krav til, hvornår en vin kan kaldes Amarone

Apassimento, som ordet passito er afledt af, betyder lige netop at udvælge og tørre druer. Denne vinproduktionsmetode gør, at meget af væsken i druerne fordamper. Det bevirker, at den ekstrakt, der findes tilbage er meget syreholdig og langt mere intens, end den ellers ville være. Gæringen er med til at afgøre, hvorvidt vinen bliver tør eller sød. Stoppes den før tid, vil der være restsukker tilbage i vinen, og så har man en Recioto. Skal vinen være en Amarone, må der allerhøjest være 0,4 % restsukker tilbage. Derudover skal vinen indeholde 14 % alkohol som minimum, selvom den ofte indeholder mere.

 

Rødvinen, der kæmpede i tyve år om at få sin egen DOCG

Navnet Amarone blev officielt lanceret for tyve år siden. Det var først i 2009, den fik klassifikationen DOCG. DOCG er en italiensk oprindelseskontrol (Controllata) og -garanti (Garantita). Grunden til Amaronens sene klassifikation som DOCG var, at den tidligere lå under Valpolicella DOC. Mange forbrugere er i langt højere grad bekendt med Amarone sammenlignet med de traditionelle Valpolicella-vine. DOCG’en for Amarone er ikke et bestemt område af Valpolicella, men derimod adskillige forskellige krav til både måden, vinen bliver fremstillet på, samt druesorterne, der anvendes. Disse skal alle være opfyldt, før man må sætte navnet på flaskerne. Druerne anvendt til produktion af vinen består hovedsageligt af følgende fire druesorter: Corvinone, Rondinella, Molinara samt Corvina Veronese, som er den absolut vigtigste, da den er byggestenen for de gode vine fra området.

 

Traditionalisterne benytter gamle metoder og naturlig ventilation

Der findes to forskellige skoler inden for produktionen af Amarone della Valpolicella. Traditionalisterne opbinder vinstokkene med en gammel metode, hvilket ikke er hensigtsmæssigt. Derudover tørres druerne på loftsrum, hvor der kun er naturlig ventilation. Der er ved denne metode en risiko for gråskimmel eller det, der kaldes ædelt råd. Ædelt råd resulterer i en langt sødere, federe og fyldigere vin, som til gengæld mister smagsnuancer, tanniner og farve. Traditionalisterne lagrer vinen på gamle fade, som ikke bidrager yderligere til vinens smag.

 

Modernisterne optimerer processerne og fremstiller komplekse vine

Modernisterne har gjort fremstillingen af vinen mere tidssvarende. Det er alt lige fra opbindingen af vinstokkene til at lagre vinen på nyere egefade. De har valgt at tørre druerne langt mere kontrolleret, og på den måde undgås det, at der opstår ædelt råd. Amarone-vine, som er produceret på denne måde, har en dybere mørk farve og et højere indhold af tanniner, hvilket gør det muligt at lagre den i langt længere tid. Det er ligeledes årsagen til, at denne skole giver nogle langt mere komplekse vine, netop hvis de får lov til at ligge og lagre i vinkældre. Amarone-vinene har meget mere friskhed og frugt i sig og bærer derudover præg af de fade, de er lagret på.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere