Bourgogne

Se alle vores kvalitetsvine fra Bourgogne !

Filter

Det klassiske vinområde Bourgogne strækker sig fra Auxerre til Lyon

Bourgogne-vine er klassiske og er ligeledes produceret på klassisk vis. Det allervigtigste er at skabe en vin, der er et produkt af området og har smag herefter. Det er også årsagen til, at der hverken eksperimenteres med smarte udviklinger eller nye druesorter. Her vægtes tradition højt. Bourgogne-området strækker sig fra det nordlige Auxerre ned til Lyon i syd. Det er et område med kontinentalklima, og dette forårsager meget ustadigt vejr. Klimaet er med til at forklare de udsving, der er i kvaliteten fra år til år.

 

Flade vinmarker og stejle skråninger beskriver området Côte d’Or

Den mest kendte region i Bourgogne er Côte d’Or, som er opdelt i to dele: Côte de Nuits og Côte de Beaune. Det er et forholdsvist lille område og består primært af flade vinmarker og stejle skråninger, som på den måde giver et højere antal soltimer. Det er i denne region Grand Cru-vinene kommer fra, og vinmarkerne hertil er placeret på skråninger. Her bliver druerne udsat for mest sol, og her er jorden drænet på bedste vis. Længere nede på skråningerne er vinmarkerne til Premier Cru lagt an, hvorefter resten af markerne kommer på det flade stykke jord.

 

Bourgogne er hovedsageligt formet af munke og klostre

Dyrkningen af vin i Bourgogne har eksisteret siden det 2. århundrede. Munke og klostre har været med til at forme vinområdet, hvor de både fik doneret vinmarker og ligeledes opkøbte jorden. Vinene fra området begyndte først at blive eksporteret i det 18. århundrede, hvor vejene blev ordentligt etableret. Det var først i 1985-1995, at Bourgogne fik sit egentlige gennembrud på verdensplan. Dette var forårsaget af, at mange vinproducenter forbedrede deres produktion, hvilket resulterede i en meget mere kompleks vin, som er den, vi kender i dag.

 

Områdets klassifikationer og en lettere kompliceret levetid

I Bourgogne findes der fire klassifikationer af vine: Grand Cru (2 %), Premier Cru (15 %), kommunale appellationer (30 %) samt regionale appellationer (53 %). Disse klassifikationer siger noget om, hvor i hierarkiet vinen er placeret, men det kan være kompliceret. Premier Cru og Grand Cru er de bedste Bourgogne-vine. Inddelingen af de forskellige vine fra dette område er ikke ligetil, da der er langt over 500. En Bourgogne-vins levetid kan ligeledes være kompliceret. Den kan drikkes, når den er helt ung, hvor den vil have en frugtig smag samt en meget markant syre. Hvis ikke den drikkes ung, vil den være lukket i nogle år, før den igen åbner sig. I denne lukkede periode vil vinen blive oplevet som en vin uden særlig stor aroma.  

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere