Merlot

Se alle vores vine lavet på Merlot !

Filter

Udbredelse af den populære druesort

Den stammer oprindeligt fra Bordeaux og er tidligst omtalt i 1784, hvor en embedsmand fra Bordeaux i en avis nævner, at Merlot-vin er en af områdets bedste. Siden da er druesortens popularitet ikke blevet mindre, tværtimod.

Merlot er en udbredt druesort og er på verdensplan kun overgået af Cabernet Sauvignon i popularitet. I Bordeaux i Frankrig er Merlot en af de mest dominerende druesorter, som skaber nogle succesrige vine i eksempelvis St. Emilion og Pomerol. Kvaliteten i vine fra Bordeaux hænger i stor grad sammen med den populære druesort.  Det er dog ikke kun i Frankrig, at druesorten er populær. I Italien dyrker 14 ud af 20 provinser Merlot. Vinproducenter i Toscana og Umbrien fremstiller Merlot-vine, som sagtens kan måle sig med vinene fra Bordeaux. Ud over Frankrig og Italien bliver der dyrket mange Merlot-druer i lande som Chile, Spanien, Schweiz, Slovenien, Rumænien, Australien, Argentina, Østrig, New Zealand og USA.

 

Et suverænt makkerpar

Det er næsten umuligt at nævne Merlot-druen uden også at nævne druen Cabernet Sauvignon. Tilsammen bliver de opfattet som grundstenene i vin fra Bordeaux-området og bliver også brugt sammen i en lang række gode vine fra området. Druerne komplementerer hinanden perfekt, hvor Cabernet Sauvignon har et højere niveau af syre og tannin end Merlot. Den kan både stå alene som eneste drue i en vin eller som en blandingsdrue. Står druen alene, er den meget tynd og blød. Men står den sammen med eksempelvis Cabernet Sauvignon, får den mere farve og mere tannin.

 

Merlot kan dyrkes uden konstant varme og sol

Druesorten kan dyrkes i de fleste vinlande. Merlot er en stor og rød drue, som hurtigt bliver moden og giver et stort afkast. Den modner godt uden for meget sol og varme, men kan også let blive slatten, hvis den får for meget sol og meget høje temperaturer i for lang en periode. Druen er ikke særlig kraftig og har løse klaser med store og tyndskallede druer, som gør, at der nemt kommer svampesygdomme eller råd i druerne. Dette betyder, at druerne sjældent kan dyrkes uden sprøjtning. Derudover er det vigtigt, at vinproducenterne ikke tøver med at plukke vinstokkene, når Merlot-druen er moden. Det skyldes, at druerne let bliver overmodne, og at alt friskhed og spændstighed i druerne har en risiko for at forsvinde.

 

En varierende smag

Merlot-druen bliver dyrket mange steder og varierer derfor også i smag, alt efter hvilket miljø og klima den er dyrket i. Som udgangspunkt er der tre variationer af Merlot. Den kan give en blød, frugtig vin, der virker sød, en frugtig vin med mere syrlighed eller en kraftfuld, tør vin med masser af struktur. Vinen kan indeholde smagsnoter af både frugt, jord og noter fra urter. Frugtnoterne er typisk mørke bær som solbær, blommer og kirsebær. Jordnoterne kan blandt andet være oliven, fennikel og tobak. Urtenoterne i vinen er oftest te. Duftnoterne i Merlot er typisk brombær, blåbær, solbær, lakrids og trøffel.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere