Chardonnay

Se alle vores vine lavet på Chardonnay !

Filter

Fremstillingen former smagen af Chardonnay-vin

For Chardonnay-druen spiller vinfremstillingen en væsentlig rolle. Det skyldes, at det ikke er en specielt markant drue, som i udgangspunktet ikke har megen aroma. I områderne Bourgogne og Chablis får man ofte nogle mineralske og friske vine frem, hvis smag bliver relativt nøddeagtig. I eksempelvis USA benytter man sig af fadlagring, som foregår på amerikansk eg sammen med gær for aroma. Det giver ekstra aroma til vinen, da der kan trækkes mere ud af de sukkerholdige druer. I nogle tilfælde kan man opleve, at vin fremstillet på Chardonnay går hen og bliver en blanding af frugtige smage, hvilket ikke er særlig typisk for ren Chardonnay. Det er ofte noget, forbrugerne sætter stor pris på.

 

Chardonnay-vin varierer meget alt efter det geografiske område

Chardonnay-vin har et lavt tanninindhold, mens syren er over middel. Det er som regel en vin med megen sødme og fylde samt et højt niveau af tannin. I Chardonnay-vines duft kan der findes adskillige frugtige noter som eksempelvis ananas, æble, citron og melon. Yderligere kan man ane duftnoter af mandel, honning, smør og hø. Druens store udbredelse i hele verden gør, at den varierer meget alt afhængigt af geografien. Druesorten er interessant, fordi den netop kan stå bag alt lige fra knastørre og meget lyse vine til nogle langt federe hvidvine, netop grundet den geografiske spredning. Chardonnay dyrkes overalt i verden, faktisk i hele 237 vinregioner, hvor de fleste findes i lande som Frankrig, Italien, USA og Australien.

 

Klimaet samt områdets opbygning har stor indflydelse på Chardonnay

I lidt mildere og køligere klimaer, som eksempelvis Chablis, Tasmanien og Champagne, fremstilles der vine med en meget karakterstærk syre. Disse områder har til gengæld også den ulempe, at de risikerer, at vinene kan virke alt for grønne, i årene hvor der ikke er nok varme. De oversøiske og varmere lande kan siges at befinde sig i den helt anden ende af skalaen. I disse lande produceres der tunge og fede vine, som i nogle tilfælde mangler den karakteristiske syre, som kan give vinen den flotte balance.

 

En tilpasningsdygtig drue med masser af potentiale

Når druerne dyrkes i meget varme områder, er det muligt at høste dem før tid. På denne måde har man mulighed for at bevare syren i druerne, men det sker ofte på bekostning af både duft og smag. Der fremstilles fine og gode vine i begge ender af skalaen, men klimaet spiller en meget væsentlig rolle for vinens stil. Det er noget af det, der er så interessant ved Chardonnay-druen. Den er tilpasningsdygtig; den kan tilpasse sig både klima, jorden i området samt fremstillingen. Chardonnay er den mest udbredte drue i Californien og dyrkes i dette område ude langs kysten. Druen giver nogle meget komplekse vine, og en californisk Chardonnay bliver gæret på fad. Disse vine har en meget intens smag af frugt med undertoner af eg samt især æble, fersken og melon. 

 

Nogle af verdens bedste vine er lavet på Chardonnay

Chardonnay er en drue, der som nævnt ikke har specielt megen karakter i sig selv. Derimod tager den smag af det område, den dyrkes i, og hvordan den er dyrket. Hos Vinmatch får du et bredt udvalg af kvalitetsvine fra mindre producenter. Alle producenter er håndplukket for deres håndværk – både ude i marken og under selve vinfremstillingen. Det er din garanti for smagsoplevelser af høj kvalitet. Hos Vinmatch kan du tage en smagstest, som klarlægger din personlige smagsprofil. Det gør os i stand til at foreslå vine for dig, som passer til din personlige smag – helt uden at du behøver at smage på vinen først. Du kan også bruge vor vin- og madguide, som hjælper dig med at sætte vin til maden. Guiden hjælper dig med at skabe gode match mellem madens samlede smagsudtryk og vinens samlede smagsudtryk. Når vin og mad matcher godt, får du en mere fuldendt smagsoplevelse. 

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere