Dessertvin

Se udsøgte vine til søde desserter !

Filter

En fordel at servere henholdsvis søde og mindre søde

Hvis man skal have sød dessert, såsom chokolademousse eller isdessert, er det altid en fordel at servere de sødere dessertvine. De sødere er bl.a. Bual Madeira, Vintage Port, Cream Sherry til disse desserter. Ved søde desserter er vine med lidt syre i afslutningen dog ofte de bedste, som eksempelvis Musat de Beaumes de Venise eller Late Harvest. Disse vine hjælper med at forhindre, at retten bliver for sød. Hvis man skal have en mindre sød dessert, såsom frugttærte eller ostekage, kræver det en mindre sød dessertvin. Her er eksempelvis Sauternes, Loupiac, Riesling Auslese eller Vin Santo perfekte til.

 

Forskellige metoder til fremstilling

Man kan lave dessertvin på mange forskellige måder. Man kan eksempelvis tillade en ”svitsning” af frost, hvilket får druen til at danne mere sukker. Man kan også lade dem tørre ind efter høsten, eller man kan lade druerne opnå den såkaldte ”ædle råddenskab”. Det er en svampeinfektion, der giver vinen en karakteristisk fylde og smag. Man kan som noget helt fjerde også lade druerne hænge længe på planterne for derefter at plukke dem. Dette kaldes ”late harvest”, eller på dansk senhøst. Alt i alt er der mange måder at fremstille en god dessertvin.

 

En bred vifte af søde vine

Dessertvin kan spores langt tilbage i historien. Det var romerne, som blandede almindelig tør vin med honning og urter. På den måde skabte de den søde varme drik, der blev kaldt ”muslum”, som er en form for lys gløgg. De første dessertvine stammer fra Karthago, som er fønikernes hjemby. I Middelalderen opstod så den kendte type ved navn Vin Santo, som bogstaveligt talt står for ”Sund Vin”. I dag er dessertvin en slags fattig fællesbetegnelse for en bred vifte af forskellige søde vine, der både kan nydes til de sødere sager, men som også kan nydes til pateer, oste, charcuteri og foie gras.

 

Køb dessertvin online hos Vinmatch

Ifølge franskmændene fremmer søde vine lysten til at spise, fordi de skaber appetit, og det er der noget om. Forskning har nemlig vist, at dessertvinens høje sukkerindhold giver appetit. Derfor ser man også ofte, at gourmetrestauranter serverer en såkaldt ”amuse bouche”, også kaldet en smagsvækker, som er lavet på sød vin. Hvis du skal lave middag med dertilhørende dessert, men ikke ved, hvilken vin du skal sætte til, så er vores vin- og madguide et godt sted at starte. Prøv vores online madguide, som hjælper dig med at finde vinens smagsudtryk, hvis blot du kender madens smagsudtryk.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere