Bobler

Vælg mellem Cava, Prosecco, Spumante eller Crement !

Filter

Historien bag mousserende vin

Ifølge flere historiske kilder har mousserende vin eksisteret lige så længe, som man har produceret vin. Boblerne var allerede kendte af de gamle grækere, men de forstod ikke rigtigt, hvor de kom fra. Derfor strakte de tidligere forklaringer sig lige fra månens påvirkning til onde ånder. Det var først, da Dom Pérignon i det 16. århundrede blev bedt om at fjerne boblerne, fordi de fik flere flasker til at eksplodere, at man fandt forklaringen. I Spanien kalder man mousserende vin for cava, mens man i tysktalende områder kalder det sekt. I Frankrig har man også en betegnelse for det i regionerne uden for Champagne, som er Crémant eller Mousseux.

 

Vinen udsættes for endnu en gæring

En mousserende vin indeholder kulsyre, og næsten alle vinproducerende lande fremstiller det. Når man producerer vin, tilsætter man gær til druesaften, og derefter omdanner gæren druesaftens naturlige sukker til alkohol. Dermed bliver der udskilt kuldioxid. Denne fermentering sker normalt i åbne kar, hvor kulsyren bare slipper ud i luften. Derfor bliver resultatet en vin, som man kender den, nemlig uden bobler. Derfor udsættes vinen for endnu en gæring, hvis der skal laves mousserende vin. Her hælder man vinen på flaske og tilsætter gær og sukker, og så lukker man den. Dermed bliver kulsyren i vinen, sukkeret bliver omdannet til alkohol af gæren, og således opstår boblerne.

 

De to vigtigste druesorter er Chardonnay og Pinot Noir

Man kan bruge de fleste druesorter til at fremstille mousserende vin. Dog bruger man ofte de blå sorter, selvom vinen er klar. Her presser man nemlig druerne uden skalkontakt og får dermed en klar saft ud af det. For det meste er mousserende vin lavet af Chardonnay og/eller Pinot Noir på den traditionelle metode, fordi disse druesorter er de to vigtigste i Champagne. Dog skal det siges, at hvert land har sine foretrukne druer når det kommer til Mousserende vin. I Spanien bruger man meget Macabeo, Xarello, Parrelada, mens man i Italien har mange andre druer(alt prosecco laves på Glera). fælles for alle lande er det dog , at de også bruger de to hoveddruer, Chardonnay og Pinot Noir. Hvis man laver mousserende vin udelukkende på grønne druer – oftest ren Chardonnay – kaldes den Blanc de Blancs. Laves den udelukkende på blå druer – ren Pinot Noir – kaldes den Blanc de Noirs.

 

Køb mousserende vin online hos Vinmatch

Når man hælder den mousserende vin i glasset, opstår der en masse bobler. Dette er på grund af de urenheder, som glassets overflade har. Derfor ophører boblerne også kort tid efter, og de efterfølgende glas bobler mindre end de første. Derfor hører man også ofte om nogen, der ridser et lille hak i bunden af glasset for at sikre, at vinen sender fine guirlander af bobler op mod overfladen helt ind til den sidste tår. Vil du vide mere om mousserende vine, kan du altid kontakte os hos Vinmatch. Hos os kan du købe en personlig vinkasse med seks forskellige vine efter eget valg.

Vinmatch bruger cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Læs mere